Przez żołądek do serca

Przez żołądek do serca

Wyszukałam kilka ciekawych propozycji na Walentynkowe przysmaki. Poniżej możesz znaleźć najłatwiejsze do przygotowania i najsmaczniejsze przepisy. Według mnie najlepszy z tych 5 przepisów jest pierwszy – czekolada na gorąco, tak zwane fondue z piankami. Nie dość, że jest to łatwy, szybki i tani deser, to jeszcze smaczny. Zamiast pianek można też spróbować owoców, one nie są aż tak słodkie.

Czekolada na gorąco z piankami marshmallows:
2 porcje, po 384 kcal

Składniki:
250 ml mleka
50 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika)
1 łyżka gorzkiego kakao
50 g gorzkiej czekolady
30 g pianek marshmallows

Przygotowanie:
1.wlać mleko i śmietankę, dodać kakao i co chwilę mieszając zagotować.
2.Zmniejszyć ogień, dodać Do rondelka połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Kontynuować gotowanie i mieszanie jeszcze przez kilka minut, aż czekolada będzie miała gładką i jednolitą konsystencję.
3.Przelać do filiżanek, dodać pianki marshmallows i podawać. Samej czekolady nie słodzimy, dodajemy tylko słodkie pianki.

Wskazówki:
Mleko i śmietankę można zastąpić mlekiem kokosowym (w sumie 300 ml).

blog

Tarta Oreo z masłem orzechowym i polewą czekoladową:
16 porcji, po 524 kcal

Składniki:
Spód
350 g ciastek oreo
70 g masła
Masa orzechowa
160 g masła
1 szklanka cukru pudru
350 g masła orzechowego (solonego)
250 ml śmietanki 30% (zimnej)
Polewa czekoladowa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1.Spód: odłożyć 50 g ciasteczek na dekorację, resztę zmiksować z masłem w melakserze / rozdrabniaczu na gładką masę. Wyłożyć na spód formy na tarte o średnicy 25 – 27 cm. Mocno uklepać spód i docisnąć ciasteczka do boków formy.
2.Masa orzechowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie stopniowo po łyżce dodawać masło orzechowe cały czas ubijając. Na koniec wlać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wyłożyć na spód, wstawić na około godzinę do lodówki.
3.Polewa czekoladowa: kawę zaparzyć w 30 ml gorącej wody. Zagotować ją razem ze śmietanką, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i energicznie mieszając rozpuścić czekoladę aż do powstania gładkiej masy. Przelać do czystej miski i ostudzić.
4.Dekoracja: wyjąć tarte z lodówki, na środku ułożyć pokruszone odłożone ciasteczka. Wylać gęstniejącą polewę i wstawić z powrotem do lodówki na ok. 1-2 godziny do czasu aż polewa stężeje.

blog1

Peanut Butter Oreo Pie:

Składniki:
Spód
350 g ciastek Oreo
70 g masła
Masa
750 g zmielonego twarogu sernikowego (schłodzonego) *
120 g cukru pudru
350 g masła orzechowego
250 ml śmietanki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej)
Polewa
solony karmel
kilka kostek ciemnej czekolady

Przygotowanie:
1.Ciastka Oreo zmiksować z masłem w melakserze / rozdrabniaczu. Powstałą masę rozprowadzić i uklepać na spodzie i bokach formy (śr. 24 cm).
2.Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i masłem orzechowym (zostawić 2 łyżki masła orzechowego do polewy). Dodać ubitą na sztywno śmietankę kremówkę i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na spód, wstawić do lodówki.
3.Przygotować solony karmel (wersję z masłem orzechowym) i przestudzić (naczynie z karmelem wstawić do garnka z zimną wodą).
4.Przestudzony karmel polać po wierzchu deseru. Udekorować wiórkami czekolady. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Wskazówki:
Aby masa była nieco bardziej gęsta można też użyć 500 g twarogu sernikowego i 250 g mascarpone (wcześniej ubić je trochę mikserem).
Jeśli zostanie nam niewykorzystany twaróg sernikowy z wiaderka możemy wykorzystać go, np. do pysznego nadzienia do naleśników ;-)

blog2

Sundae:
4 porcje

Składniki:
Spód
1 szklanka malin
8 łyżek likieru kokosowego (ewentualnie cytrynowego)
4 gałki lodów
Polewa
1 szklanka pianek marshmallows
1/2 szklanki śmietanki kremówki
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:
1.Na dno szklanek lub kieliszków włożyć maliny, skropić je likierem i rozgnieść.
2.Przygotować polewę: w rondelku podgrzać śmietankę, gdy będzie gorąca odstawić z ognia, włożyć pianki marshmallows oraz posiekaną czekoladę. Odstawić z ognia i mieszając roztopić do uzyskania gładkiej masy.
3.Gdyby masa wyszła za gęsta, można dodać więcej śmietanki lub mleka. Gdyby składniki nie rozpuściły się, można masę delikatnie podgrzać.
4.Gdy polewa będzie już gotowa wyłożyć lody na maliny, polać polewą i podawać.

blog3

Jogurtowa panna cotta z galaretką poziomkową:
5 – 10 porcji

Składniki:
Potrzebnych będzie: 10 silikonowych foremek (o średnicy około 5 cm), zwykłych filiżanek lub ramekinów
1 galaretka o smaku poziomkowym
250 ml śmietanki kremowej 36% (zimnej) + 2 łyżki do namoczenia żelatyny
1 łyżka żelatyny
5 łyżek cukru
1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 – 2 łyżki białego rumu (opcjonalnie)
1 szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
1.Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/2 szklanki. Ostudzić, następnie wlać do foremek mniej więcej do połowy ich objętości. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
2.Żelatynę wsypać do miseczki, dodać 2 łyżki śmietanki, wymieszać i odstawić na 10 minut. W międzyczasie do rondelka wlać połowę śmietankę kremowej, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii lub ekstrakt z wanilii oraz rum. Doprowadzić prawie do zagotowania, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać, aż cała się rozpuści. Drugą połowę śmietanki kremowej ubić na pianę.
3.Do śmietanki z wanilią dodać jogurt naturalny i wymieszać (w razie konieczności można użyć rózgi). Na koniec połączyć z ubitą śmietanką.
4.Krem wyłożyć na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia. Deser powinien być gotowy po około 3 godzinach.
5.Aby ułatwić sobie wyłożenie deseru na talerzyk, desery należy wyjąć około 10 – 15 minut wcześniej z lodówki. Można też foremki na chwilkę zanurzyć w bardzo ciepłej wodzie i nożykiem oddzielić deser od ścianek foremki.

blog4

POWODZENIA I SMACZNEGO!!!

Karolina Horbacz

Zostaw odpowiedź